Главная » 2018 » Квітень » 23 » У Кам’янському видано оновлений «Чин Торжества Православ’я»

У Кам’янському видано оновлений «Чин Торжества Православ’я»

19.04.2024
Автор: Василевский
Комментарии: 0
Просмотров: 773
У кам’янській парафії преподобного Сергія Радонєжського видано оновлений та відредагований настоятелем церкви архімандритом Арсенієм Бочкарем «Чин Торжества Православ’я», підготовлений до п’ятирічного ювілею храму.
У передмові, названій «Нарис формування Чину Торжества Православ’я в Київській Церкві», автором розкрито появу та поступовий розвиток Чину в українському Православ’ї в різні часи перебування в Константинопольській та Російській Церквах. Основу дослідження становили грецькі, українські та російські стародруки, особливе місце з яких посідають грецька Тріодь 1586 року видання священика Георгія Властоса, Тріодь Святої Успенської Києво-Печерської Лаври 1648 р., та синодальний текст Чину 1767 року, що став основою для всіх подальших видань Російської Церкви. Історичний та літургійний огляд джерел дозволив простежити трансформацію тексту й смислового навантаження Чину Торжества впродовж століть до сьогодення: від пам’яті перемоги над іконоборством в Константинополі до нового (наскрізь заполітизованого) санкт-петербурзького з подальшими спробами виправлення цієї політизації Патріархом Тихоном Белавіним, а також трансформування тексту впродовж XX та XXI сторіч.
Друга частина містить відредагований богослужбовий текст Чину зі згадками українських Київських Митрополитів та шанованих у Кам’янській єпархії подвижників благочестя Митрополита Володимира Сабодана († 2014 р.), протоієрея Олександра Свідуновича († 2008 р.), сповідника протоієрей Георгія Беззабави († 1958), мучеників-священиків Василія Вахніна, Феодора Романовського та Йосифа Чехранова, розстріляних 1937 року. Чинопослідування набране церковнословянським шрифтом з поясненнями українською мовою.
Перші примірники видання отримали Архієпископ Кам’янський і Царичанський Володимир, а також гості святкування ювілею парафії в священному сані. Решта накладу буде презентована колективу та жертводавцям Свято-Сергіївського храму, Центральній міській бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка міста Кам’янське та зацікавленим науковцям.
         
Копирование и использование материалов сайта без предварительного согласования запрещено.

Комментарии

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вхід ]