Гловна » 2013 » Вересень » 17 » Пресс-служба обласної адміністрації про відкриття Соборної площі

Пресс-служба обласної адміністрації про відкриття Соборної площі

29.03.2024
Автор: Василевский
Коментар: 0
Переглядів: 1545
За підтримки Віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула у Дніпродзержинську тривають роботи зі створення Духовно-просвітницького комплексу Дніпродзержинської єпархії Української Православної церкви (УПЦ), яка є наймолодшою із трьох єпархій у Дніпропетровській області.
«Будівництво нових храмів і реставрація древніх святинь є важливою складовою розвитку регіону та країни, самоідентифікації нас, як українців. Важливою складовою Дніпродзержинського духовно-просвітницького комплексу, як потужного центру духовного відродження – є архітектурно-скульптурна композиція «Голгофа» з 9-метровою статуєю Христа Спасителя», - сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул під час відкриття об’єкту.
Композиція складається з пагорба, який символізує Голгофу (діаметром 20 м в основі і висотою 3,3 м), і хреста з розп'ятим Христом Спасителем (висотою 9 м). 
Проект та скульптуру створив відомий Дніпродзержинський скульптор Гарнік Хачатрян. Скульптура вилита з бронзи на Південному машинобудівному заводі Дніпропетровська. Вага скульптури з Христом Спасителем становить 8 тонн. 
Закінчені роботи по облаштуванню Присоборної площі, частиною якої є скульптурна композиція «Голгофа». Зокрема, виконані роботи з улаштування центрального входу та облаштування зовнішнього освітлення на площі.
«Будівництво Дніпродзержинського Духовно-просвітницького комплексу триває в п’ять етапів. У 2012 році відкрито єпархіальне управління. Завершено другий етап - будівництво Присоборної площі, прилеглої до Свято-Миколаївського кафедрального собору. Відкрито єдину в Україні архітектурно-скульптурну композицію «Голгофа». За 2 роки роботи зі створення Духовно-просвітницького комплексу Дніпродзержинської єпархії Української Православної церкви (УПЦ) будуть повністю завершені», - сказав Олександр Вілкул.
Третій етап створення Духовно-просвітницького комплексу Дніпродзержинської єпархії Української Православної церкви включає в себе будівництво малого храму: хрестинної, трапезної та актової зали. 
Наступний етап проекту (четвертий) – це реставрація пам'ятки архітектури національного значення Свято-Миколаївського кафедрального собору, який збудований у 1894 році. Проектом реконструкції передбачено укріплення фундаменту та проведення внутрішніх і зовнішніх оздоблювальних робіт. Наразі розроблено проектно-кошторисну документацію. Роботи будуть закінчені в 2015 році.
П'ятий етап - це створення в 2015 році Духовного центру. До складу центру будуть входити недільна школа та відділи єпархії по роботі з дітьми та молоддю.
«Собори, церкви, культурні пам’ятки – це душа України. Доки жива душа – живий і народ. Зі святом, земляки!», - сказав Олександр Вілкул вітаючи дніпродзержинців з Днем міста. 
Нагадаємо, що проект на 100% фінансується за благодійні кошти, без жодних бюджетних коштів.
«В день міста, Дніпродзержинськ отримав у подарунок справжню перлину – Соборну площу з пам'ятним знаком «Голгофа». Потрібність духовно-культурного центру, який створюється в Дніпродзержинську, сьогодні відчувається якнайвиразніше. Новий містобудівний ансамбль неодмінно буде гідно оцінений жителями міста і стане значимим місцем відродження і розвитку духовних цінностей. Дякуємо Олександру Вілкулу за підтримку і допомогу в реалізації цього проекту та особистий внесок у розвиток духовності міста. Вважаю, що духовно-просвітницький комплекс стане прикрасою як нашого міста, так і всієї Дніпропетровщини. Вірю, що вслід за Преображенням Соборної площі станеться і перетворення наших сердець», - сказав Єпископ Дніпродзержинський та Царичанський Володимир.
Офіційний сайт Дніпропетровської обдержадміністрації


Увага! Копіювання та використання матеріалів сайту без попереднього погодження заборонено.

Коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєсрация | Вхід ]