Гловна » 2022 » Травень » 12 » Заява Священного Синоду Української Православної Церкви від 12 травня 2022 року

Заява Священного Синоду Української Православної Церкви від 12 травня 2022 року

19.03.2024
Автор: deinega
Коментар: 0
Переглядів: 835

Заява Священного Синоду Української Православної Церкви від 12 травня 2022 року

Вже майже три місяці Український народ мужньо борониться від військового нападу Російської Федерації, яка вторглася на територію нашої суверенної і незалежної Держави. Щодня ця жорстока війна забирає життя синів і дочок України. Полум’я війни пронизало серце кожного громадянина, тисячі родин відчули на собі пекучу біль цієї жахливої трагедії. Понад п’ять з половиною мільйонів українців були вимушені стати переселенцями.

Українська Православна Церква одразу засудила військову агресію Російської Федерації проти України і наполегливо наголосила, що війна — це великий гріх. Саме тому наша Церква неодноразово закликала припинити кровопролиття та, розпочавши переговорний процес, вирішити конфлікт за допомогою слова, а не зброї. На жаль, спроби мирних перемовин бажаного результату не дали. Навпаки, на сьогодні ракетні обстріли та бомбові удари охопили майже всю територію нашої Батьківщини. Українська Православна Церква повністю розділяє біль і страждання Українського народу. Від бойових дій потерпають 14 з 53 єпархій нашої Церкви. На території цих єпархій налічується більше 3 тисяч парафій та 62 монастирі, де, навіть ризикуючи життям, продовжують звершувати своє служіння 3,5 тисячі священнослужителів та майже 2 тисячі монахів і монахинь. Але, не зважаючи на такі важкі обставини, ми впевнені, що Україна вистоїть та збереже свою державність. Про це в усіх храмах та монастирях підноситься посилена молитва нашого єпископату, духовенства, чернецтва та мирян. Українська Православна Церква підтримує й надалі підтримуватиме захисників України та надаватиме благодійну допомогу нужденним. Щиро віримо, що Господь благословить миром українську землю та її боголюбивий народ.

Проте, не можемо не висловити занепокоєння з того приводу, що, попри мудрі та зважені заклики Президента України та інших державних діячів, в деяких регіонах мають місце непоодинокі випадки розпалення ворожнечі і розбрату на релігійному ґрунті. Замість єднання народу у прагненні до перемоги та відновлення мирного життя, в країні розпалюється внутрішній, релігійний фронт. Так, групою народних депутатів України, через надумані та свідомо неправдиві звинувачення, були подані на розгляд до Верховної Ради України законопроекти про заборону діяльності нашої Церкви. Крім того, в різних областях України мають місце випадки ухвалення органами місцевого самоврядування незаконних рішень про заборону або обмеження діяльності місцевих релігійних громад Української Православної Церкви. З мовчазної згоди або ж за активного втручання місцевої влади активізувалися захоплення храмів Української Православної Церкви.

З сумом констатуємо, що усі ці факти є наслідком помилкової релігійної політики часів президентства П.О. Порошенка та руйнівної ідеології так званої Православної Церкви України. Переконані, що саме така діяльність попередньої влади та «ПЦУ» і стала одним з приводів військового вторгнення в Україну. Вважаємо, що злочинні дії, направлені проти Української Православної Церкви, мають ознаки підривної та диверсійної діяльності і є також наслідком бездіяльності Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, що покликана регулювати міжрелігійні відносини в Україні. Вважаємо неприпустимими намагання заборонити діяльність Української Православної Церкви. Будь-які рішення про заборону нашої Церкви та обмеження прав її віруючих є злочинними і порушують Конституцію України. Такі дії можна кваліфікувати не інакше як акт національного самогубства, адже вони спрямовані проти мільйонів громадян України, які належать до Української Православної Церкви і сьогодні на різних рівнях — на фронті та в тилу — боронять нашу Батьківщину.

У зв’язку з цим, звертаємося до Президента України Володимира Олександровича Зеленського як до гаранта додержання Конституції України з проханням втрутитись в цю непросту ситуацію, зупинити релігійну ворожнечу в українському суспільстві та вжити необхідних заходів проти беззаконних дій щодо Української Православної Церкви.

Ще одне питання, яке останнім часом багатьох хвилює, стосується майбутнього Української Православної Церкви. Священний Синод констатує, що на сьогодні це питання є предметом церковного обговорення. В деяких єпархіях відбуваються збори духовенства, які висловлюють свою позицію. Інформація надходить Предстоятелю Української Православної Церкви. Священний Синод, в цілому, позитивно оцінює можливість ґрунтовного та всебічного обговорення будь-яких питань церковного життя, оскільки саме в цьому проявляється соборна природа Православної Церкви. Але цей процес має відбуватись без порушення церковного порядку.

В найближчий час буде скликано зібрання за участю єпископів, священників, монахів та мирян для обговорення проблем церковного життя, що виникли внаслідок війни і які нас всіх турбують. При цьому наголошуємо, що ми повинні зробити все, щоб дискусія з того чи іншого питання не вивела нас із канонічного поля і не спричинила нові розділення в Церкві.

У цей непростий час, коли наша Батьківщина і наша Церква потерпає від війни, а наші мужні воїни стоять на захисті державності України, усі ми маємо об’єднатися задля перемоги. Закликаємо усіх до посиленої молитви за Україну та її владу, за наших військовослужбовців та багатостраждальний народ. Нехай Всемилостивий Господь благословить миром нашу земну Батьківщину, щоб усі ми однодушно і єдиними устами славили Бога і Отця Господа нашого Іісуса Христа (Рим. 15:6).


Увага! Копіювання та використання матеріалів сайту без попереднього погодження заборонено.

Коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєсрация | Вхід ]